dilluns, 26 de gener del 2009

Rescat amb autoescala

L'us d'autoescales en el rescat de persones precipitades des de ponts o grans infraestructures viaries, on és viable l'emplaçament d'aquest tipus de vehicles, ofereix la possibilitat de facilitar les tasques d'evacuació de persones o l'accès dels equips de socors i salvament al lloc on s'ha produit un accident per inaccesible que aquest sigui.


La forma d'utilitzar aquests tipus de vehicles és molt diversa pel que respecta al tema, però, m'atreveixo a recomanar, respecte a altres possibilitats, la d'utilitzar-les basicament com a punt d'ancoratge fix i de desviació de les instal·lacions de progressió o rescat que hi volem crear. Les particularitats i polivalència d'aquest vehicles, fan que maniobres de treball amb cordes siguin relativament còmodes a pesar del component tècnic i complexitat que aquest tipus d'accions comporten.
En el cas del servei de fa uns dies, al pont sobre el riu Anoia de la localitat de Sant Sadurní, en que una persona es va precipitar des d'uns 50m d'alçada, emplaçament de l'autoescala a sobre de la vertical on es va produir l'accident, va fer que poguessim efectuar una maniobra de rescat amb tècniques de recuperació de llitera de rescat amb polipast de manera molt efectiva i neta.
.

La maniobra triada va ser la del polipast 1/6, desviat com es pot veure en les imatges a la part del darrera del vehicle on vam instal·lar els ancoratges de la capçalera. Altre tipus de polipasts o tècniques de recuperació haguessin estat viables, però vam optar per aquesta opció al disposar de cordes de gran logitut i de material pesat.
.

El treball conjunt amb els companys de Vilafranca va possibilitar que tot el procès del rescat es desenvolupes perfectament, el bon criteri alhora d'activar el GRAE va fer que puguessim donar una resposta al nivell que requeria la situació. Tambè el bon treball i coordinació efectuat pels Mossos va fer que tot es desenvolupes de manera ordenada i efectiva, facilitant en tot moment les tasques que els Bombers estasvem realitzant.