divendres, 9 de gener del 2009

Montseny


El passat diumenge dia 4 de gener vam tenir una d’aquelles guàrdies que es podria qualificar d’atípiques, poques vegades passa que en una mateixa zona es desencadenin tota una serie d’esdeveniments que facin necessari l’actuació dels GRAE durant un periode continu d’aproximadament 14 h (de 12 a 02h) .
La zona en concret és el Montseny, si, aquesta dolça i bucòlica muntanya tan propera a la gran capital també ens pot mostrar en alguns moments la cara més amarga de l’activitat en muntanya, l’accident.
Lloc emblemàtic de l’excursionisme català, d’una bellesa excepcional i d’una orografia poc complexa, pot presentar com es el cas d’aquest dies, unes condicions hivernals realment excepcionals per muntanyes, com aquesta, de poca l’açada i a poc més de 25 km de la costa mediterrània.


Una cota de neu força baixa i generosa, al voltant dels 1000m, neu dura transformada i fred que manté les condicions, són aspectes que cal valorar molt bé alhora de realitzar qualsevol activitat en aquests escenaris més propis de les muntanyes pirenàiques. Cal tenir clar que per fer qualsevol tipus d’excursió en aquest escenari materials com ara: grampons, piolet, pals d’esquí, roba tècnica d’abric, calçat idoni…, haurien de ser materials imprescindibles per gaudir d’una muntanya que en aquests moments presenta aquestes condicions realment magnífiques.


Pel que respecta als accidents, els típics en aquestes condicions, relliscades en fortes pendents i el consegüent impacte amb pedres, arbres o qualsevol objecte que es creui en la nostra trajectòria, total: una ferida amb TCE lleu policontusionada, un ferit amb fractura oberta de tíbia-peroné, politraumàtic amb possibles fractures costals i dificultat respiratòria, amb simptomes d’hipotèrmia grau 1, una politraumàtica amb una lesió toraco-abdominal amb lesions costals i estomac en defensa i finalmet a la nit, una parella perduda amb un d’ells amb un esquins de turmell que van localitzar els companys d’Arbúcies.


Les actuacions, que tècnicament no requerien un grau de complexitat important, si que degut a les condicions hivernals dels escenaris on es van desenvolupar i sobretot l’exigència del treball a nivell sanitari van fer que aguessim de treballar de valent.