dimecres, 20 d’agost del 2008

Multi Monti, "els ancoratges dels rescatadors".


Sens dubte, una de les prioritats alhora d'iniciar una maniobra de rescat, és la de plantejar i crear un escenari segur, que a més faci efectives les maniobres a realitzar: progressió fins la víctima, encamillats en vertical, evacuació de persones... Probablement i pel que respecta als rescats complexes: grans verticals, coves... el fet de muntar instal·lacions que a més de segures siguin efectives és una de les tasques mes difícils i importants, molts cops costa trobar aquell escenari que et faria falta.

Es per això que la importància de dominar les tècniques de col·locació de peces que ens serviran com a punts d'ancoratge és primordial. Avui en dia existeix una gran varietat de productes relacionats amb el tema, els més famosos són el Parabolt i el classic Spit, un més utilitzat en el món de l'escalada i l'altre en espeleologia.

Pel que fa a les novetats en el mon dels ancoratges per roca està agafant molta força un "nou" producte anomenat Multi Monti, que pel que respecta al món del rescat presenta tota una serie d'avantatges respecte als altres que fan que m'atreveixi a dir que es tracta de "l'ancoratge del rescatador per excel·lencia".

MMS 10 x 60


Les avantatges que crec que es poden destacar són:

1-Altes resistències als esforços de cisallament i tracció (sempre en bona roca).

2-Fàcil i ràpida col·locació.

3-Poc material necessari per la seva instal·lació: taladro i clau de 16 (martell per sanejar).

4-Us de broques de 8 mm per peces de mètrica 10mm: més autonomia de bateria de taladro.

5-Reutilitzables en roques no extremadament dures (en granet no).

6-No es deixa residu en la roca, tan sols el forat un cop acabades les maniobres de rescat...




En cas de bona roca es podria prescindir inclús del martell, tan sols amb una clau de 16 i el taladro seria suficient per muntar una instal·lació.


Probablement a base d'utilitzar-los surti alguna qüestió més a destacar, de fet es que es tracta d'un recurs més que cal conèixer i treballar-lo per tal de treure-li totes les possibilitats que ens ofereix. Per més info podeu consultar el seguent web:

http://www.cens.it/06d09multimonti.htm

  • Un truc per dur-los en el porta matrial de l'arnés, preparats per ser utilitzats en situacions de verticalitat és envoltar amb un filferro plastificat el cos del cargol de manera que no pugui escapar-se del forat de la placa.




3 comentaris:

  1. hola Joan, et felicito per la teva pàgina, és un mitjà formidable per donar a conéixer les nostres activitats.
    Et convido que donis un cop d'ull a la web de l'escola de formació integral en emergències de la Vall de Benasc (EFIEMER), la porta l'Ivan un amic meu, que és bomber professional d'aquella vall. Si et sembla interessant, pots incloure la web als teus enllaços.
    salut!! Francesc Martinez

    ResponElimina
  2. Bon dia Joan,
    felicitats per l'article i gràcies per la informació.
    Em pots dir a on es poden comprar i quin preu tenen.

    Gràcies

    Joan

    ResponElimina