dijous, 26 de juny del 2008

Pont de Sant Joan accidentat

Han estat uns dies d'activitat intensa en el GRAE Central, el bon temps i un pont llarg han fet que molta gent surtis a la muntanya a fer activitat, ja sabem per experiència que la suma de gent+activitat+muntanya és sinònim de feina, la realitat és aquesta.
Cal destacar d'entre tots els serveis, al voltant de 10 actuacions, dos accidents d'escalada, un al Pic del Martell i altre succeït el dia 22 de juny al la via Puigmal del Cavall Bernat, aquí teniu l'explicació feta pel Peri, de com van anar les coses en aquesta actuació.

Crònica d'un rescat al Cavall. 22-06-08 (ByPeri)



El passat dia 22 de juny rebem un avís d'accident d'un escalador que ha caigut a la via Puigmal del Cavall Bernat. 
Fem sortida amb dos Graes en helicòpter i dos Graes més per terra. No surt el metge doncs està en un altre servei. 
La caiguda ha estat al tercer llarg, s'ha penjat d'un tascó que ha cedit i ha fet una cremallera de 20-30 metres.Com a conseqüència de la caiguda pateix una fractura oberta a l'alçada del turmell. A la nostra arribada veiem que la cordada ja es troba a 40 metres del terra els fem indicacions de que aturin els descens per no agreujar les lesions. L'helicòpter ens deixa amb estacionària al peu del cavall a 3 dels Graes. Arribem fins al ferit escalant el primer llarg de la via i instal·lant corda.

Li fem l'atenció sanitària adient i demanem permís al metge per administrar sueros i medicació, també immobilitzem la fractura amb fèrula de Kramer.
L'extracció del ferit la fem amb arnès de triangle i un gruatge que realitza el quart Grae que participa a l'operatiu.
Posteriorment és evacuat amb ambulància del SEM fins a l 'hospital de Manresa.

Conclusions:

- La valoració inicial va ser que l'escalador estava una mica més amunt, per tant, pensàvem que hauríem d'escalar una mica més, això poder,va demorar una mica l'accés.
- Un cop feta l'atenció sanitària, vam demanar l'helicòpter per fer la grua, ens hauríem d'haver anticipat a demanar-lo abans doncs es va fer una mica llarga l'espera i més tenint en compte que l'aparell havia parat motors.
- En el moment del gruatge teníem escaladors per sobre de l'aparell, situació de molt risc per la possible caiguda de pedres. Se'ls ha de poder avisar d'alguna manera. Com? Megàfon?
- A la maniobra de grua s'ha d'aclarir i deixar ben clar per l'emisora que el ferit no es trobará lligat a la reunió, per que el Grae que fa el gruatge estigui tranquil en aquest aspecte.
- La importància de que qualsevol Grae pugui administrar analgèsia. En situacions com aquesta de difícil accés és imprescindible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada