diumenge, 14 de març del 2010

Atenció!!! Placa de vent!!!

Aquest dies i dintre d'una campanya de prevenció operativa i de difusió d'informació relacionada amb el risc d'allaus, he pogut visualitzar l'estat del mantell nival del nostre Pirineu Oriental. Realment cal anar amb compte! Aquest dies enrera, com tots em pogut comprovar i alguns patir, ha nevat força i a molt baixes temperatures (neu seca). Això, acompanyat de fort vent, ha fet que en aquesta zona la neu de carenes i cims quedes realment escombrada i s'acumulés en fondalades o en les vessants a sotavent, formant en aquest casos importants plaques de vent que presenten certa inestabilitat i que suposen un alt risc d'allau al pas d'esquiadors...

El missatge és clar: cal informar-se bé de l'estat del mantell nival i risc d'allaus a la zona on tenim pensat efectuar una activitat, anar amb l'equipament òptim i una de les coses més importants aplicar el sentit comú a les nostres accions, segur que triomfarem!!!


Atenció al voltan de Costabona-Coll de Pal, es tracta d'un punt sensible de les nostres muntanyes en el que hem hagut de fer diverses actuacions els darres anys amb conseqüències molt greus.

Coll de Pal

Espectacular vista dels Gra de Fajol

Coma del Freser, Balandrau al fons

dilluns, 8 de març del 2010

PGHM Chamonix. Base JJ Mollaret.

Fa uns mesos vaig tenir la gran sort de visitar unes de les bases dedicades al rescat de muntanya amb més solera del món. Una d'aquestes, és la base que el Peloton de Gendarmes d'Alta Muntanya (PGHM) tenen al cor dels Alps, concretament a Chamonix.

Creat l'any 1958 el PGHM de Chamonix fa més de 50 anys que presta servei en aquestes muntanyes tant concorregudes per muntanyencs de tot el món.

En la Base JJ Mollaret es respira la solera dels grans cossos de rescat, la base integra tot el col·lectiu professional que participa en el rescat de muntanya: pilots, operadors de vol, rescatadors i sanitaris, aquesta fórmula idela, busca donar una resposta ràpida i de màxima qualitat assistencial a emergències en muntanyes on la casuística d'accident és molt elevada a causa del gran nombre de gent que fa activitat en aquesta zona alpina.

Des de fa uns quants anys els classics helicòpters Aluette 3 que tan bons resultats han donat, de la gendarmeria, han estat substituits per potents i moders EC145, s'ens dubte una bona aposta per la modernitat i la seguretat en les operacions de rescat.

Espai, potència, fiabilitat...i entre d'altres un torn de cable de 90m fa que sigui una màquina ideal pel treball en muntanyes que superen els 4000m.

Detall de grua de rescat

+ info:

http://www.pghm-chamonix.com/index.php

http://www.alouettelama.com/