dimecres, 20 d’agost del 2008

Multi Monti, "els ancoratges dels rescatadors".


Sens dubte, una de les prioritats alhora d'iniciar una maniobra de rescat, és la de plantejar i crear un escenari segur, que a més faci efectives les maniobres a realitzar: progressió fins la víctima, encamillats en vertical, evacuació de persones... Probablement i pel que respecta als rescats complexes: grans verticals, coves... el fet de muntar instal·lacions que a més de segures siguin efectives és una de les tasques mes difícils i importants, molts cops costa trobar aquell escenari que et faria falta.

Es per això que la importància de dominar les tècniques de col·locació de peces que ens serviran com a punts d'ancoratge és primordial. Avui en dia existeix una gran varietat de productes relacionats amb el tema, els més famosos són el Parabolt i el classic Spit, un més utilitzat en el món de l'escalada i l'altre en espeleologia.

Pel que fa a les novetats en el mon dels ancoratges per roca està agafant molta força un "nou" producte anomenat Multi Monti, que pel que respecta al món del rescat presenta tota una serie d'avantatges respecte als altres que fan que m'atreveixi a dir que es tracta de "l'ancoratge del rescatador per excel·lencia".

MMS 10 x 60


Les avantatges que crec que es poden destacar són:

1-Altes resistències als esforços de cisallament i tracció (sempre en bona roca).

2-Fàcil i ràpida col·locació.

3-Poc material necessari per la seva instal·lació: taladro i clau de 16 (martell per sanejar).

4-Us de broques de 8 mm per peces de mètrica 10mm: més autonomia de bateria de taladro.

5-Reutilitzables en roques no extremadament dures (en granet no).

6-No es deixa residu en la roca, tan sols el forat un cop acabades les maniobres de rescat...




En cas de bona roca es podria prescindir inclús del martell, tan sols amb una clau de 16 i el taladro seria suficient per muntar una instal·lació.


Probablement a base d'utilitzar-los surti alguna qüestió més a destacar, de fet es que es tracta d'un recurs més que cal conèixer i treballar-lo per tal de treure-li totes les possibilitats que ens ofereix. Per més info podeu consultar el seguent web:

http://www.cens.it/06d09multimonti.htm

  • Un truc per dur-los en el porta matrial de l'arnés, preparats per ser utilitzats en situacions de verticalitat és envoltar amb un filferro plastificat el cos del cargol de manera que no pugui escapar-se del forat de la placa.




dimecres, 13 d’agost del 2008

Fotografia esfèrica de simulacre de rescat.

La Sara -brillant metgessa i companya del GEM- m'ha fet arribar un enllaç web on podrem gaudir d' una imatge presa amb la tècnica de fotografia esfèrica (permet navegar per la imatge...). Es tracta d'un simulacre de rescat de muntanya amb helicòpter realitzat pels companys del GREIM de la Gàrdia Civil d'Aragó. La imatge està presa a la zona del Balcó de Pineta i com podreu veure és realment espectacular. Gràcies per l'aportació.
Si cliqueu sobre el títol hi podreu accedir directament!!!

dimarts, 12 d’agost del 2008

Activitats del reforç d'especialitat.


La política d'efectuar activitats dedicades a l'especialitat i a la presència en el territori, és sens dubte un dels temes que s'hauria de seguir impulsant en aquesta nova etapa del GRAE. De tots és sabut que no és el mateix afrontar un servei amb la idea clara de com és l'escenari on s'ha produït un accident, a no disposar d'aquesta informació prèvia. La informació que rebem quan es produeix un accident, en ocasions, no és lo precisa o acurada que desitjaríem, això fa que un bon coneixement dels escenaris de treball o de les activitats realitzades et permetin valorar millor el dimensionat i la configuració d'una sortida.
De totes formes, una bona font cartogràfica i documental, junt amb una bona base de dades específica, on poder trobar informació relacionada amb l'activitat muntanyenca o amb el rescat, i que integri tot el nostre territori, pot suplir en bona mesura el fet de conèixer presencialment cada racó i activitat del nostre país.



Un dels mecanismes per efectuar aquest tipus d'activitats relacionades amb el treball de camp que representa l'obtenció de dades, és la jornada de reforç d'especialitat. La realització de fitxes de camp sobre cavitats, zones d'escalada, itineraris excursionistes..., amb informació d'interés pel rescatador com ara: tracks d'accés, waypoints de localització, accesibilitat amb helicòpter... i les característiques de l'escanari que es treballa, un cop magatzemades i gestionades poden ser una font documental d'un valor fonamental per un grup de rescat modern.
Cal seguir impulsant la política de que els especialistes dediquem el màxim de temps de la nostra activitat laboral a efectuar tasques d'interés que reverteixin en la pròpia especialitat, això sens dubte ha de marcar un salt qualitatiu importantíssim en la nostra labor.