dijous, 26 de juny del 2008

Pont de Sant Joan accidentat

Han estat uns dies d'activitat intensa en el GRAE Central, el bon temps i un pont llarg han fet que molta gent surtis a la muntanya a fer activitat, ja sabem per experiència que la suma de gent+activitat+muntanya és sinònim de feina, la realitat és aquesta.
Cal destacar d'entre tots els serveis, al voltant de 10 actuacions, dos accidents d'escalada, un al Pic del Martell i altre succeït el dia 22 de juny al la via Puigmal del Cavall Bernat, aquí teniu l'explicació feta pel Peri, de com van anar les coses en aquesta actuació.

Crònica d'un rescat al Cavall. 22-06-08 (ByPeri)



El passat dia 22 de juny rebem un avís d'accident d'un escalador que ha caigut a la via Puigmal del Cavall Bernat. 
Fem sortida amb dos Graes en helicòpter i dos Graes més per terra. No surt el metge doncs està en un altre servei. 
La caiguda ha estat al tercer llarg, s'ha penjat d'un tascó que ha cedit i ha fet una cremallera de 20-30 metres.Com a conseqüència de la caiguda pateix una fractura oberta a l'alçada del turmell. A la nostra arribada veiem que la cordada ja es troba a 40 metres del terra els fem indicacions de que aturin els descens per no agreujar les lesions. L'helicòpter ens deixa amb estacionària al peu del cavall a 3 dels Graes. Arribem fins al ferit escalant el primer llarg de la via i instal·lant corda.

Li fem l'atenció sanitària adient i demanem permís al metge per administrar sueros i medicació, també immobilitzem la fractura amb fèrula de Kramer.
L'extracció del ferit la fem amb arnès de triangle i un gruatge que realitza el quart Grae que participa a l'operatiu.
Posteriorment és evacuat amb ambulància del SEM fins a l 'hospital de Manresa.

Conclusions:

- La valoració inicial va ser que l'escalador estava una mica més amunt, per tant, pensàvem que hauríem d'escalar una mica més, això poder,va demorar una mica l'accés.
- Un cop feta l'atenció sanitària, vam demanar l'helicòpter per fer la grua, ens hauríem d'haver anticipat a demanar-lo abans doncs es va fer una mica llarga l'espera i més tenint en compte que l'aparell havia parat motors.
- En el moment del gruatge teníem escaladors per sobre de l'aparell, situació de molt risc per la possible caiguda de pedres. Se'ls ha de poder avisar d'alguna manera. Com? Megàfon?
- A la maniobra de grua s'ha d'aclarir i deixar ben clar per l'emisora que el ferit no es trobará lligat a la reunió, per que el Grae que fa el gruatge estigui tranquil en aquest aspecte.
- La importància de que qualsevol Grae pugui administrar analgèsia. En situacions com aquesta de difícil accés és imprescindible.

Nota de comiat (Peri)

Benvolguts companys.

Primer de tot he de dir que no m'esperava la felicitació des del blog del Janbo, m'ha fet molta il·lussió i casi em cau una " lagrimilla".
M'agradaria fer-vos un bon discurs però sóc home de poques paraules. Només expressar la meva alegria d'haver pogut treballar amb tots vosaltres. Coral segueix transmetent aquesta força i energia positiva, David sort amb els estudis d'infermeria demostres una gran motivació. Joanet no t'encenguis com una teia, gent com tu amb la teva experiència fa falta al Grae recorda-ho. En quan a les aranyes d'Olot i el xiquet de Bràfim hem estat poc temps junts però ha sigut un plaer.
I a tots un suggeriment cuideu a la resta de bombers del torn són molt bona gent i animar-vos a aconseguir les vostres fites.

Janbo gràcies per tot i una abraçada a tots.
Peri.

dimecres, 25 de juny del 2008

Felicitats Caporal Peri

L'amic Peri ens marxa del torn D, això si, motivat per una bona causa, el seu esperat ascens com a caporal. He de dir sincerament que sento perdre en el torn un professional de la seva categoria humana, ha estat tot un plaer compartir amb tu aquesta etapa en el GRAE, segur que a pesar de passar a treballar en un torn veí, el C, et trobarem a faltar.
Et volia desitjar molt bona sort en aquest nou repte, segur que estaràs a la alçada, no ho dubtis.

Bon vent!!!! i ja saps, les decisions "sobre la marxa" i els objectius "assolibles".


Simulacre d'Ecos. 04-06-08


Pollegó Inferior del Pedra. 30-04-08

dimarts, 17 de juny del 2008

Curs de progressió vertical pel SEM. 16/17-06-08

Hem efectuat una nova edició del Curs de Tècniques Bàsiques de Progressió Vertical adreçat a membres del col·lectiu SEM.
La jornada ha estat un cop més i per 4ª edició tot un èxit, la alta motivació i implicació mostrada per part dels alumnes participants ha afavorit el desenvolupament de les activitats programades.
El curs s'ha dut a terme durant dues jornades consecutives en les magnífiques instal·lacions de l'Escola d'Emergències del Botarell, on de nou, la qualitat de l'equip humà i material dedicat al decurs de les jornades, ha permès assolir amb escreix els objectius formatius plantejats.
Maniobres com despenjades, progressió en ascens i descens per corda... i el simulacre de rescat del final del curs han format part entre d'altres, dels dos dies d'activitat formativa.

Objectius del curs:

  • Conèixer materials i recursos per protegir-se i progressar en escenaris amb risc de caiguda.

  • Adquirir coneixements i habilitats per autoassegurar-se en escenaris verticals.

  • Conèixer i desenvolupar les tècniques bàsiques de progressió per corda.

  • Desenvolupar el treball conjunt i coordinat entre els equips sanitaris i els grups de rescat

dilluns, 16 de juny del 2008

Rescat al barranc del riu Glorieta. 15-06-08

El passat dia 15 vam efectuar el rescat d'una barranquista situada en la llera del barranc del riu Glorieta. La noia estava efectuant el descens del barranc amb un grup de gent i en el ressalt previ a un dels ràpels de 12m de la part final del recorregut, pateix una relliscada que li provoca una possible fractura de turmell.


Accedim a l'escenari de l'accident amb helicòpter de rescat. Després de valorar i plantejar la maniobra d'accés, dos gruatges ens situen als 2 Graes directament en el lloc dels fets. Allà fem la valoració de l'accidentada i immobilitzem el turmell afectat amb una fèrula de Kramer.

La evacuació de la ferida i l'acompanyant l' efectuem amb dos nous gruatges, la primera amb un triangle d'evacuació i el segon amb l'arnés de cavall . A la ferida la traslladem directament a una ambulància situada en el pàrquing d' accés al barranc, allà fem el trànsfer i l'equip sanitari es fa càrrec de la situació.

Conclusions

  • Cal consens i diàleg previ a qualsevol operació realitzada amb l'helicòpter, la informació entre tots els actuants pilot-operador-rescatador ha de ser fluida i clara.
  • La motxilla sanitària es un recurs que cal conèixer perfectament i aplicar el recurs en funció de les nostres possibilitats.
  • Si es pot preveure el sistema d'evacuació dels ferits o afectats en un sinistre, amb triangle o arnés de cavall, és interessant avançar-se a dur-los amb nosaltres en l'accés inicial al lloc de l'accident. D'aquesta manera evitem en el possible les operacions directes : +seguretat, +calma, +control...

dimecres, 11 de juny del 2008

Accident a les Agudes 25-05-08


Un home es precipita a la zona del Montseny mentre realitzava una caminada de resistència dintre del circuit de caminades de la FEEC.

L'accident es produí a l'alçada dels Castellets, les Agudes, un cop el camí es torna més vertical i rocallós. L'home va caure d'uns 30 m d'alçada resultant ferit molt greu amb el resultat de mort.
Degut a les condicions metereològiques adverses, la dotació helitransportada, 2 Graes + Metge, no vam poder accedir a l'escenari de l'accident, sent recollits per la dotació terrestre (2 Graes) a l'alçada de Sant Celoni.

Un cop ens vam aproximar per carretera al lloc de l'accident i degut a la gravetat de l'accidentat segons la informació que ens va arribar de camí, vam prioritzar el desplaçament immediat del recurs sanitari: 2 Graes + Metge amb material mèdic, per tal d'efectuar el recorregut a peu el més ràpid possible, mentre altre equip configurava i transportava, el material de rescat i evacuació.



En el lloc de l'accident es realitzen maniobres d'RCP avançada durant uns 50'(iniciada RCP bàsica per bombers de St. Celoni). És fa tot el que es possible a nivell sanitari, encara que sense exit degut a les greus lesions que presentava el ferit.

Conclusions


  • Valorar el màxim la informació inicial per poder dimensionar la resposta.

  • Molta atenció a les condicions climàtiques del lloc de l'accident.

  • Prioritzar el recurs en funció de les necessitats és un criteri important a tenir en compte.

  • Els rescatadors han de conèixer perfectament les motxilles i el material sanitari dels metges, alhora que les tècniques per col·laborar en allò que estiqui al seu abast: purga de sueros, monitoritzar, maniobres d'RCP, carregar medicació, immobilitzar...

  • Efectuar un recorregut a peu amb un ferit encamillat es molt ferragós i requereix de molta gent.


dilluns, 9 de juny del 2008

Simulacre de rescat a la Paret d'Ecos. Montserrat. Catalunya


Simulació de rescat de dos escaladors que pateixen un accident mentre realitzaven una ascensió. Es tracta d'un ferit amb una patologia lleu candidat a ser mobilitzat amb un triangle d'evacuació i un ferit de més consideració que requereix ser mobilitzar amb la camilla de rescat.



L'accés dels equips de socors i rescat junt amb tot el material necessari és transportat amb helicòpter fins al cim de la agulla característica. Els primers equips organitzem l'escenari de reduïdes dimensions per tal de rebre la resta de l'equip:


  1. establim un niu de concentració de material i del personal que deixa l'helicòpter

  2. assegurem l'escenari de la capçalera amb un passamà de corda (línia de vida)

  3. plantegem les instal·lacions que serviran com a capçalera de rescat i corda d'instal·lació.

  4. instal·lem els punts d'ancoratge de la capçalera (5 "Multi montis") per tal d'efectuar la instal.lació tractora, d'assegurança i la d'accés als accidentats.

Rescat de ferit encamillat




  1. Accés de rescatador a accidentat (1ª valoració): Taladro + material sanitari bàsic


  2. Accés de sanitari si és viable (estabilització): Material sanitari avançat.


  3. Descens en despenjada de rescatador amb la camilla de rescat (mobilització): Cordes de seguretat i tractora amb Evak.

  4. Encamillat en paret, immobilització i estabilització.


  5. Remunt del ferit encamillat en horitzontal i amb portó traccionant amb l'Evak.




Rescat de ferit amb triangle d'evacuació + fernokit



  1. Accés de rescatador a accidentat (1ªvaloració): Taladro + material sanitari bàsic.


  2. Accés de sanitari si es viable (estabilització): Material sanitari avançat.


  3. Descens de rescatador per corda d'instal.lació amb triangle d'evacuació i fernokit: cordes de seguretat i tractora.

  4. Col.locació de triangle d'evacuació, immobilització i estabilització.

  5. Remunt del ferit i portó amb sistema de polipast (1/5 viable)


Conclusions



  • Limitacions de l'helicòpter alhora de transportar a personal i material degut a condicions climàtiques adverses.

  • Necessitat d'un important número de gent alhora d'abordar situacions similars reals.

  • Dificultat de coordinar grans grups alhora d'actuar, cal establir tasques i rols previs.

  • Dimensionar el material en escreix, sempre manquen: bagues, mosquetons i cordes.

  • Valorar si és possible accedir als accidentats (amb corda d'instal·lació) en una vertical desplaçada a la seva per tal d'evitar el sobreaccident per caiguda de pedres.

  • Protegir el recorregut de les cordes: reinstal·lar, cantoneres, desviadors, homes politja...

  • Tractora amb Evak: ideal per encamillats en paret i remuntades pausades, podem pujar a la vegada portó si minimitzem frecs i resistències importants.

  • Tractora amb polipast 1/5: suficient per pujar ferit i rescatador alhora amb 3 individus a la capçalera.

  • Tractora amb contrapés directe: insuficient i no recomanable en verticals amb frecs, poc efectiu i no segur. Les remuntades són sense portó.

  • Mobilització amb triangle d'evacuació: no recomanable en remuntades llargues (molt incòmode), millor en despenjades.

  • Immobilització amb fernokit i collaret: molt recomanable, molt bona opció en encamillats degut a la imposibilitat de col·locar el ferit en el matalàs de buit. Alhora d'utilitzar-lo amb el triangle cal col·locarlo de manera que sigui el més efectiu possible, a modo d'immobilització de fortuna.

  • Necessitat que l'equip sanitari pugui arribar als ferits prèvia mobilització.

  • .....